נושאים בטיפול

  

פוסט-טראומה (PTSD)

מצב רגשי המתפתח בתגובה לחוויה של אירוע לחץ קיצוני, הנחווה כאיום על החיים  כגון פיגוע, חוויות קרב, אונס, תאונת דרכים, תאונת עבודה ועוד. הגדרת האירוע הטראומטי אינה נוקשה, ישנם אנשים שילקו בהפרעה אחרי תאונת דרכים קלה, וישנם שיפתחו אותה לאחר פיגוע קשה.

במרבית המקרים, האירוע ימשיך לחיות בתודעתנו למשך זמן מה, אך בעזרת תמיכה של משפחה וחברים, יצליחו רוב האנשים לעבד את האירוע ולחזור לתפקד בשגרה היום-יומית. אולם, מספר לא מבוטל מהאנשים יסבלו מסימפטומים רבים ויפתחו הפרעה פוסט-טראומטית. במצב זה, האדם אינו מסוגל להשתחרר מן הזעזוע שבו התנסה, והאירוע הטראומטי משפיע על הווייתו ומפריע לשגרת חייו.

סימפטומים פוסט-טראומטיים:

סימפטומים חודרניים - מדי פעם  חווית הטראומה חוזרת שוב ושוב; הנפגעים מרגישים, חושבים, ורואים בדמיון את מה שהרגישו, הריחו, חשבו וראו שם. תחושת הסכנה שהציפה אז מציפה שוב, עשויים לחוש פאניקה, רצון להימלט וזעם כלפי עצמם וכלפי אחרים. תחושות כאלו מקשות להתרכז או לישון. בדרך כלל, הנפגע אינו מבין מה עובר עליו ואינו יכול לשלוט בסימפטומים או להפסיק אותם - עובדה המוסיפה לסבלו.

הימנעות - האדם שמרגיש שוב ושוב בסכנה ינסה להימנע מדברים שעלולים להזכיר לו את הטראומה, יימנע ממקומות, פעילויות או אנשים שעלולים להזכיר לו את האירוע הטראומטי. הוא עלול לחוש תחושה של זרות וניתוק, וכן תחושה של חוסר הנאה מפעילויות שקודם לכן היו מהנות והימנעות מהן. לפעמים הנפגע מודע לכך שהוא עושה מאמצים להימנע מדברים שיזכירו לו את הטראומה, ולפעמים הוא אינו רואה את הקשר בין החוויה הטראומטית לבין ההתנהגות שלו. לאורך זמן ההימנעות מתקבעת ואף עלולה להתרחב, ופוגעת באופן משמעותי באיכות החיים.  

עוררות - החוויה הטראומטית פגעה קשות באמונה שהעולם הוא מקום טוב ובטוח, באמונה שאנשים אחרים הם לרוב טובים, ובתחושה של "לי זה לא יקרה". לפיכך, לאחר האירוע הטראומטי הנפגע חש שהעולם מלא בסכנות ושעליו להיות דרוך ומוכן בכל רגע למתקפה מחודשת עליו. המוכנות התמידית להגיב לסכנה מיידית גורמת לנפגע לעוררות פיזיולוגית ולדריכות נפשית שלא אפיינו אותו קודם לכן, ושעשויות לפגוע ביכולתו להתרכז. למשל, נפגעים רבים אינם יכולים לקרוא ספר לאורך זמן, דעתם מוסחת בקלות, קשה להם לישון, רעשים הינם גורם מפריע ומכעיס, ולוקח להם זמן רב להשלים משימות שקודם לכן הושלמו בקלות יחסית.

בקלות יחסית.

קשה לקום בכל בוקר מחדש אל אותו יום טראומטי, ואף לחוות אותו במהלך היממה. חשוב מאד להיות מודעים לתסמיני ההפרעה, לזהותה, ולקבל טיפול מתאים.

 

 

 

 

כתובת:
הזיתים 53 גבעת שמואל

טלפון:
054-5638500

מייל:
iris.tzadok@gmail.com